Universitair docent terecht ontslagen door Erasmus MC na kritiek op coronabeleid

jan 18, 2023 | Arbeidsrecht

Uit een uitspraak van de Rotterdamse kantonrechter afgelopen maandag blijkt dat deze geoordeeld heeft dat het Erasmuc MC in Rotterdam een universitair onderzoeker en docent mag ontslaan, omdat die zicht kritisch uitliet over het vaccinatiebeleid en coronatesten. De man was sinds 2003 werkzaam als microbioloog bij het Erasmus MC en deed dit dus als docent en onderzoeker.

Toen de coronapandemie begon in 2020 raakte de relatie tussen de man en zijn werkgever ernstig verstoord, doordat de man meermaals aangesproken is op de kritiek die hij had op het vaccinatie- en testbeleid van de overheid en zijn werkgever. Na een controversiële interne presentatie voor collega’s in november 2021, waarin de microbioloog zou hebben gesuggereerd dat er vooral negatieve effecten zouden zijn na vaccinaties, werd hij als docent op non-actief gezet.
De opleidingsdirecteur schrijft hem daarover: “Een docent, die wetenschap niet serieus neemt en zijn positie misbruikt om twijfel te zaaien over de wetenschappelijke en maatschappelijke waarde van vaccinaties is naar mijn mening niet welkom binnen ons Research Masterprogramma”.

De man belooft vervolgens in een gesprek met zijn leidinggevenden om de mensen die aanwezig waren bij de presentatie een mail te sturen om het door hem gewekte beeld te corrigeren en geeft in dit gesprek aan dat het niet zijn bedoeling is geweest een pleidooi tegen coronavaccinaties te houden. De beloofde mail heeft de man echter nooit verstuurd. De kloof wordt in de daaropvolgende maanden alleen maar groter en wanneer het Erasmus op vervolggesprekken en bemiddeling aandringt, gaat de microbioloog deze alleen maar uit de weg.

De microbioloog laat in mei daarop weten dat hij aan een online uitzending zal deelnemen van een zogenoemde ‘burgerjournalist’, waarin hij op een onderzoek naar coronatesten zal ingaan. Het Erasmus MC dringt er na het zien van dat filmpje op aan de uitzending uit te stellen. Een maand daarop komt de microbioloog opnieuw niet opdagen bij een gesprek, waarin hij zich had moeten verantwoorden over de totstandkoming van een onderzoek. Hierna is de maat vol voor zijn werkgever en de man wordt op 21 juni dan ook op staande voet ontslagen.

Hier neemt de man echter geen genoegen mee en hij stapt naar de rechter in een poging zijn baan terug te krijgen. De man betoogt tijdens de rechtszaak onder andere dat het Erasmus MC hem de mond wilde snoeren omdat hij een andere mening heeft over het test- en vaccinatiebeleid van de overheid en zijn werkgever. De Rotterdamse rechter is het niet met de man eens, zo blijkt uit de uitspraak die maand openbaar gemaakt is. de rechtbank richt zich wat betreft deze uitspraak vooral op de constatering dat de man zich niet aan redelijke instructies en verzoeken hield van zijn werkgever.

Volgens de kantonrechter heeft de man daarmee ernstig verwijtbaar gehandeld en dus is de man terecht op staande voet ontslagen door het Erasmus MC. Het universitair ziekenhuis hoeft hem dan ook geen transitievergoeding of extra ontslagvergoeding te betalen.

Gerelateerde artikelen