Faq
FAQ
Veelgestelde vragen
We snappen dat het arbeidsrecht de nodige vragen bij u oproept. Bekijk hier de meestgestelde vragen omtrent het arbeidsrecht. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Display: none
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Wat kost het inhuren van een ontslagjurist?
Wanneer het ontslag in onderling overleg plaatsvindt, door middel van een vaststellingsovereenkomst (VSO), zijn er in beginsel geen kosten aan verbonden. Wij zorgen dat de werkgever een vergoeding voor kosten rechtsbijstand opneemt in de VSO. Deze vergoeding wordt vervolgens aan ons betaald. Zo kost het u als werknemer niks om een ontslagrechtjurist in de hand te nemen.
Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?
Een advocaat is een jurist, maar een jurist hoeft geen advocaat te zijn. In Nederland heb je niet altijd een advocaat nodig bij een juridisch geschil. In het arbeidsrecht – het ontslagrecht is een onderdeel hiervan – is een advocaat niet nodig.
Mijn werkgever heeft mij op staande voet ontslagen. Wat moet ik doen?
Bij een ontslag op staande voet dient u als werknemer direct schriftelijk tegen uw ontslag te protesteren en aan te geven dat u beschikbaar blijft voor het verrichten van de (bedongen) arbeid. U doet er zeer verstandig aan direct ook juridische hulp in te schakelen. Wij kunnen u hier kosteloos bij helpen.
Mag mijn werkgever mij bij langdurige ziekte ontslaan?
In beginsel eindigt na 104 weken (na de 1e ziektedag) de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever. De arbeidsovereenkomst blijft wel bestaan (dit noemen wij het slapend dienstverband). Op grond van de wet dient de werkgever dan bij het UWV een aanvraag voor uw ontslag in te dienen, dan wel regelt u in onderling overleg het ontslag door middel van een vaststellingsovereenkomst.
Display: none
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Waar moet ik op letten als ik ontslag wil nemen?
Het is van belang dat u niet zo snel zelf ontslag neemt. Immers, u bent dan in beginsel verwijtbaar werkloos en ontvangt u geen WW-uitkering. Overleg met een jurist of advocaat wat u het beste kunt doen, en op welke wijze.
In welke ontslagsituatie schakel je een jurist in?
Bijvoorbeeld bij een ontslag op staande voet of ontslag op bedrijfseconomische redenen dan wel ontslag wegens disfunctioneren. Feitelijk doet u er verstandig aan altijd direct contact op te nemen met een jurist voor deskundig advies.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd over de wijze waarop het ontslag in onderling overleg wordt geregeld.
Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding?
U ontvangt als werknemer een transitievergoeding wanneer de werkgever u ontslaat of het contract niet verlengt. Of u als werknemer zelf ontslag neemt na ernstig verwijtbaar handelen of nalaten aan de zijde van de werkgever. Bijvoorbeeld bij een verstoorde arbeidsrelatie door discriminatie
Kenniscentrum Ontslagrecht